Kurbli Filmklub: Lars von Trier-Főfőnök

Szabadka/2024.05.07.

Lars von Trier: Főfőnök (Direktøren for det hele), 2006, dán vígjáték, 99 perc

Lars von Trier nem sziporkázó humoráról ismert, sőt. Lars von Trier fekete humora, bár sokszorosan felragyog a Birodalom című tévésorozatban, egyetlen igazi vígjátéka, a Főfőnök fergeteges kabaréja kivételt képez komor emberi sorsdrámáktól hemzsegő eddigi életművében. Az egyre kilátástalanabb lelki és szellemi mélységekbe zuhanó embert és emberiséget diagnosztizáló filmrendező megrendítő sötét tragédiái és súlyos civilizációs tablói polgárpukkasztóan kritikusak.

A történet egy informatikai cég tulajdonosváltásának hazugságokkal, gyávasággal és felelősséghárítással átszőtt egyéni és társas tragikomédiáját mutatja be. A színjátékra zseniálisan kiválasztott dán és izlandi színészek mellett, von Trier a film narrátora. Egyik legérdekesebb műve ez, amelyben a filmtechnikai kísérletezés újabb gyöngyszemét tapasztalhatjuk meg, ami természetesen a Dogma 95 mozgalom manifesztumához is sajátosan eredeti módon kapcsolódik. Hiszen a mozgóképszerkesztés nyelvtanát figyelmen kívül hagyó Automavision nevű új rendszerrel kísérletező irodai-szatíra nélkülözi az egyik főfő alkotótárs, az operatőr szerepét és jelentőségét. A film így kapott kizökkent, nyegle képtöredékes vizuális világa egyszerre idézi a dokumentarista ipari kamerák suta leskelődő pozícióját és a szűk szobák és falak övezte, belsővé lényegült korlátok között vergődő, posztkamasz korban rekedt alkalmazottak és főnökeik groteszk csetlés-botlását. Mintha a nagy erejű és jelentőségű mozgóképen kívüli tér potenciája is kizökkenne és kispályás libidója hullámzóvá válna. Mégis, amikor a nézői tekintet, a keretezett mozgókép itt mellékesnek, gyakran esetlegesnek bizonyuló belseje felé tart, felfedezi a vállalati létállapot esszenciáját.

Ez egy olyan film, amelyet mind annak látnia kell, aki pusztán szórakozásból néz filmet, és azoknak, akik általában egy film művészi értékére gondolnak, és megpróbálják kialakítani saját filmművészeti kultúrájukat és filozófiájukat. Csak egyetlen jelzővel lehet jellemezni a Főfőnök-öt: zseniális. Zseniális, mint Lars von Trier. (Federico Querin)

Szász Csongor