Kurbli Filmklub: Corneliu Porumboiu- Volt-e vagy sem? (Forradalmárok)

Szabadka/2024.03.19.

Corneliu Porumboiu- Volt-e vagy sem/Forradalmárok (A fost sau n-a fost?), román vígjáték, 89 perc, 2006

Két nappal szent karácsony előtt járunk. Moldvai kisvárosi hőseink, Pisconi úr és két társa, 16 év távlatából, a helyi tv stúdiójában, élő adásban arra a nagy kérdésre keresik a választ, hogy valójában volt-e forradalom Romániában?

A film az 1989-es forradalmi események puritán realizmussal bemutatott, humoros újragondolása. … a komikum forrása a tévéstúdió díszletei között zajló groteszk szatírában a rendező ironikus alteregója, a csapnivaló operatőr, aki sosem találja el, mit kell éppen mutatnia … (Gorácz Anikó)


Az 1989-es romániai televíziós forradalmat – a kikiáltott Magyar Köztársaság friss demokráciájában –, élőben közvetítette a magyar közszolgálati televízió is. Pontosabban, a nem sokkal ezek utána leváltott híradó főszerkesztő, Aczél Endre és helyszínre kiküldött televíziós stábja is felszabadító erejű tapasztalatokat gyűjthetett az előtte soha nem látott drámai médiaesemény részeseiként. Akit érdekel, erről bővebben Hámos Gusztáv: A híradó hatalma címen készített egy órás videóesszét.
Akárcsak egy szociológus, aki részletesen elemez egy közösséget, egy mikrouniverzumot, hogy általános következtetéseket vonhasson le, Corneliu Porumboiu a Forradalmárokkal egy minimalista, esszenciális és mély tanulmányt hoz létre. (Ioan-Pavel Azap) A kétértelműség határáig árnyalt karakterei felett nem ítélkezik.
… egyszerre vizsgálja a kollektív tudat és az egyéni megítélés közti különbségeket, és kritizélja maró gúnnyal a média működését. A textilmérnökből lett riporter, az iszákos történelemtanár és a kisváros mindenkori télapójának közreműködésével készült talkshow-val a fiatal direktor finoman egyensúlyozik paródia és realizmus között. (Klacsán Csaba)


 

Corneliu Porumboiu a Bukaresti Közgazdaság-tudományi Egyetem menedzsment szakán tanul 1994 és 1998 között. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán 2003-ban diplomázik. A nemzetközi hírnevet első egész estés játékfilmje, a 2006-ban bemutatott Volt-e vagy sem? (Forradalmárok) hozza el számára, amely elnyeri a Cannes-i Fesztivál Camera d’Or és European Cinemas Label díját.
„Ezeknek a filmeknek a témái univerzálisak, és az alkotóknak mindig sikerül túllépniük a régiói sajátosságain. … A Volt-e vagy sem? című első játékfilmem lényege, hogy három perspektívából látunk egy történelmi eseményt, és hogy mindegyik szereplő misztifikálja a történelmet, hogy önmagát mentse.” (Corneliu Porumboiu)

A vetítés után a filmről és az egész román új hullámról beszélgettünk Gyenge Zsolt filmesztétával!

Szász Csongor