Kurbli Filmklub: Cristian Mungiu-R.M.N/vetítés+ beszélgetés Moldován Orsolya erdélyi színművésszel

Szabadka/2023. 12. 11.

Cristian Mungiu: R.M.N, román (magyar) filmdráma, 125 perc, 2022

Mungiu minden idők talán legfontosabb román filmrendezője. Legújabb, többrétegű alkotásának bemutatásával, a Kurbliban elkezdődik a közös gondolkodás a mára világhírűvé érett román filmművészetről

Az R.M.N. –t egy valós esemény, a dicstelenül végződött székelyföldi Ditró-i Pékség körüli botrány ihlette, amely során a helyi lakosság a pékségben alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások ellen fordult. A játékfilm címét Románia mássalhangzói adják, viszont a feldolgozott problémakör nem csak lokális önvizsgálatra késztet, hanem annál jóval általánosabb érvényű.

A film egy többnemzetiségű erdélyi kisközösségben játszódik a 2019-20-as ünnepi időszakban. Mátyás otthagyva németországi állását, karácsony előtt hazatér szülőfalujába. Aggódik nélküle felnövő fia, Rudi miatt és szeretné viszontlátni régi szerelmét Csillát. Igyekszik jobban bekapcsolódni a fiú nevelésébe és segít, hogy leküzdje tartósnak bizonyuló szorongásait. Amikor a helyi gyár külföldi munkaerő toborzása mellett dönt és felvesznek két messziről érkezett alkalmazottat a kisközség nyugalma megbomlik. Mátyás azzal szembesül, hogy a megfoghatatlan nyugtalanság és az irracionális rettegés a felnőttekre is átterjed.

Az R. M. N. tökéletes kórkép Közép-Európa mentális állapotáról. (Scheirich Zsófia, Roboraptor)

Az R.M.N. szereplői között a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat színészei is megtalálhatóak. A vetítés után Moldován Orsolya színművésszel beszélgettünk.

Szász Csongor