Kurbli Filmklub: Aki Kaurismäki-A gyufagyári lány

Szabadka/2023.01.17.

Aki Kaurismäki: A gyufagyári lány (Tulitikkutehtaan tyttö), 1990, finn filmdráma, 68 perc

Sokak szerint Aki Kaurismäki legjobb filmje!

Korai, proletár-trilógiájának befejező, esszenciális műve

Nekem éppúgy eszembe jut róla Tarr Béla stilizált világa, mint az Álombrigád szereplői. A tragikomikus és melodramatikus film a Nyugat és Oroszország közötti senkiföldjén (Helsinkiben!) játszódik és abban az évben, 1989-ben készült, amikor a finn rendező világhírűvé vált, Leningrad Cowboys menni Amerika című zenés road movie-jával. A páratlanul komor és cinikus film, a filmművészetben teljesen egyedülálló zseni, Robert Bresson filmművészetének minimalista stílusú, hétköznapi valóságélményét teremti újjá.

Kaurismäki Nyugat és Kelet összeérő végpontjain élő munkás karaktereinek kulturális identitása proli, ezáltal személyiségük értékorientációja zavaros, tehát definiálhatatlan és szinte jelentéstelen. Ebben a határhelyzetben, a hősök lelki állapotának üressége és érzelemvilágának rejtettsége vagy elnyomottsága, a filmek tér-idő idegenségével kölcsönösen fokozzák egymást. Ilyen távol a pszichológiai realizmustól csak a Bresson-filmek szenvtelen modelljei állnak. … A hősök a szivárványhíd innenső oldalán ténferegnek, s csak a könnyfakasztó, buta slágerek tudósítanak arról, hogy valahol a messzi távolban kék az ég, a gomolygó felhőket elfújja a meleg szél, létezik ott egy boldog sziget, melynek partjait langyos hullámok mossák, ott nincs gond, baj és bánat, örökké nyílnak a színes virágok. (BÁRON)

Kaurismäki a klasszikus hollywoodi filmesztétikát dekonstruálja. Hollywood 1962-ben meghalt … Hollywoodból kiveszett az erkölcs, és az ott gyártott tömérdek szarsággal elrontják a gyerekeket – állítja Kaurismäki!

Kaurismäki művészetének ismerői számára nem meglepő, hogy a rendező vendéglátózik is. A kocsma Helsinki szívében, a Modern Művészetek Múzeumában található és Moszkvának hívják.

Szász Csongor