Kurbli Filmklub: David Lynch-Veszett a világ

Szabadka/2022.12.31.

David Lynch: Veszett a világ (Wild at Heart), 1990, amerikai romantikus krimi, 124 perc

… Tarantinonak nagyon be kellene tépnie, hogy arra a területre merészkedjen, melyen Lynch mosolyogva megy végig. Barry Gifford bűnregényét is a saját, nem épp hétköznapi stílusának megfelelően alakította át. A két főszerepet a rendező a vele a Kék bársonyban együtt dolgozó Laura Dernre és az egyéni hangú, merész alkotókat akkoriban kifejezetten pártoló Nicolas Cage-re osztotta, aki saját kígyóbőr dzsekijében játszotta végig a filmet, mely aztán elnyerte a Cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját. … Ehhez persze az se ártott, hogy a kisebb szerepekben is olyan karakteres színészek tűnnek fel, mint Harry Dean Stanton, Freddie Jones, a Twin Peaks fél szereplőgárdája, valamint a zárójelesen már említett Willem Dafoe, aki pályája leggusztustalanabb figuráját kelti életre kéjjel. (Lazók György, 2014)

Nicolas Cage és Laura Dern

E filmben egymás mellett láthatjuk az Óz történetének nyomait, a gengszterfilm sémáját, a road movie vázát, az Új Ádám, az ismert amerikai mitologéma kifordítását, valamint a rock and roll kultúrájának rafinált összefüggését. Lynch egymás mellé vágja az erőszak mítoszainak agresszív képeit, a testi szerelem klipjeit, a perverzitás és téboly álomszerű vízióit. … A Veszett a világ egyik alapvető sajátossága, hatáskeltő eleme ugyanis épp az, hogy abban a fiataloktól eltekintve mindenki, aki a felnőttek világához tartozik, vagy elmebeteg, vagy az eszelősségig gonosz, vagy nyomorék, vagy béna, vagy hormonzavarosságtól dagadt. … pontosan érzékelhetővé válik, milyen félelmekkel néz Lynch a világra, mit is gondol és közöl arról az Amerikáról, amely a Kék bársonyban még őrizte a nappal józanságát és- fegyelmét. (György Péter, 1991)

 

A posztmodern elbeszélésmódban alkotott film zenéjét Angelo Badalamenti szerezte, aki ebben a filmben dolgozik másodszor Lynchel. Közvetlenül a Twin Peaks tévésorozat készítése előtt.

Szász Csongor