ZENE

Sunroot by László Lenkes & Tibor Takács​

„Eléldegélhet az ember a föld alatt egy ideig, ám gyökereket verni csak a nap felé nézve lehet. És a tűző nap is csak egy ideig egészséges, aztán nélkülözhetetlen a gyökerek által szívott nedvesség. Miközben a gyökerek állandó történelmi bambulásától könnyen figyelmen kívül marad a nap. Csak szétfelé terjedve lehetséges ma előrehaladni. Ha kiásol, előbújok máshol, ha jócskán leásol, akkor is velem találkozol. Ahol belém vágsz, én ott folytatódom.” – A csicsókaember

Ketten írtuk ezt a lemezt. “De mindketten eleve többen voltunk, s ez már szép kis mennyiség.”

Takács Tibor Faki a szabadkai, alternatív művészeti színtér élő legendája. Autodidakta zenészként és képzőművészként a nyolcvanas évek második felétől van jelen a vajdasági alternatív, kísérleti és új művészeti törekvések mellett lándzsát törők küzdőterén. Több kortárs színházi, zenei és akcióművészeti csoport aktív tagja.
Lenkes László a kilencvenes évek vége óta aktív a vajdasági underground zenei színtéren. A kétezres évek második felétől kísérleti, szabad improvizatív zenével is foglalkozik.
Az album egy március eleji, szombati napon rögzített, szabad improvizatív játékból született anyag. Egyetlen cél vezérelte a két zenészt az anyag felvétele során: a létező legszabadabb improvizatív zenélés öröme. A szerzemények egy-egy folyamatos, ad hoc improvizációból szerkesztett fragmentumok, mindenféle előre megbeszélt konkrétum nélkül. Az eredmény egy free improv hibrid. Egy vajdasági csicsókalemez.

A felvétel Lenkes László házi stúdiójában készült Törökbecsén, 2020. márciusában. A borítóképen Takács Tibor Faki festményének részlete látható.

Takács Tibor Faki – szaxofon, klarinét
Lenkes László – gitár

https://laszlolenkes.bandcamp.com/releases

The_Funambulists
The Funambulists

As several improvisational musicians have put it before, free improvising is like walking on a tightrope, with or without a safety net below, in risk of falling down really hurting yourself badly, or most of the time, making it through successfully without any heavier damage done. It’s like tightrope walking of the most intense level – also called funambulism. So here we are. The Funambulists are three non-academic improvisers from Subotica, Vojvodina, Serbia walking on tightropes above different areas of free music, rock, free jazz, noise etc. – making the freest music they are able to. Three musicians, active for more than two decades in local and regional rock and experimental music scenes, heading together as a trio from the summer of 2020 on an adventurous journey of improvisation and jazz.

Tibor Takács Faki – reeds
László Lenkes – guitar
Goran Grubišić – drums

credits

released June 11, 2021

The Funambulists on YouTube
www.youtube.com/watch?v=u0meXg_WOy0&t=54s
 
https://thefunambulists.bandcamp.com/releases