„A csíra a mag halála – 15 év alatt sok mindenre megtanítottak a diákok”

SZÁSZ CSONGOR BESZÉLGET DÖBREI DÉNESSEL

Mikor Európa és a világ összezár és az emberiség újraértelmezi külső és a belső határait, Döbrei Dénes Csodálatos hétköznapok című előadása új erővel és lendülettel teszi felejthetővé és szépíti meg ezt a fizikai és lelki próbatételt. A 2020-ban átadott Vajdasági Magyar Művészeti Díj kitüntetettje, Döbrei Dénes színházrendező, színész, koreográfus, táncos, tanár, családapa és közösségteremtő szabad szellem legújabb rendezését harminc év felkészülés és nagyon sok munka előzte meg, melyhez egy kitartó alkotócsapat elmélyült, sokrétű összekovácsolódása társult.

– A mozgásszínház műfajában elkészített színpadi produkciód irodalmi alapját egy beszélgetésekből álló, rendkívüli kordokumentum, Az angyal válaszol című könyv ihlette. Mi érintett meg Mallász Gitta második világháborús megtörtént eseményeket feldolgozó, különös intimitást sugárzó könyvében?

– „A csíra a mag halála.” Ennyi! Innen indul minden. Vannak dolgok, amik bevonzzák az embert. A könyv magja elkezdett csírázni bennem, hosszasan tudnék mesélni mi minden történt ’89 óta mióta a könyv – 88 feljegyzett beszélgetés – velem beszélget. A természet törvényszerűségei megtörténnek velem vagy nélkülem, tudják a saját dolgukat. Télen, nyáron, szélben, esőben mindig felkel a nap. Eddig még sosem mondta, jogom van egy nap pihenni és nem kelek fel, mint ahogyan azt az ember megengedheti magának. Ez ragadott meg, a folyamatosság, az állandóságban rejlő ciklikus változatosság, a keresés, ami ebben a négy barátban egységesen megtörtént. Hogy fel tudjuk-e őszintén tenni saját kérdéseinket mai társadalmi közegünkben. Olyan ez a szöveg mintha aranyszabályok jegyzete lenne, az univerzum szabályaié, amelyek akkor is léteznek, ha mi nem akarunk tudomást venni róluk. Nagyon biztos voltam benne, hogy ezt szeretném megosztani a közönséggel. Éveken át próbáltam megálmodni, hogy kikkel is tudnám ezt megvalósítani, kik azok, akik felelősnek érezhetik magukat saját magukért épp úgy, mint az egész teremtésért. Ez el is hangzik az előadásban, gyönyörűen éneklik a színészek: Nagy Karina, Pámer Csilla, Varga Heni és Verebes Andrea, a csellóművész Ábrahám Máté kíséretében.

http://tiszatajonline.hu/?p=136513