Kurbli Filmklub: Anders Thomas Jensen-Ádám almái

Szabadka/2024.04.02.

Anders Thomas Jensen: Ádám almái (Adams æbler), dán társadalmi szatíra, 94 perc, 2005.

Az Ádám almái a vallás témáját körüljáró legújabb mesterművek egyike. Aktualitása egyre csak nő. Humánus üzenete: minden jóra fordítható, a bűnösök gyógyíthatóak.

A természetfeletti megjelenítésével, a fantasztikusan kidolgozott karakterekkel és az abszurdba ívelő történettel operáló, műfajilag is zsúfolt film, … csodálatos erkölcsi mesébe ágyazott fekete komédia, amely mozirajongók ezreinek szívét dobogtatta már meg. … legyen az illető mélyen vallásos, vagy rendíthetetlen ateista. A rendező egy olyan világba kalauzol, ahol a realitás és a szűrrealitás mezsgyéjén súlyos élethazugságokkal lavírozva a legszörnyűbb dolgok is legyőzhetőek három stabil mankóval: hittel, optimizmussal és humorral. (oSHE)

Dániában gyakori rehabilitációs eljárás, hogy a bűnös a börtön helyett egy lelkipásztor felügyelete mellett, morális nevelést kap. Elítéltünk a Születésnap (Festen) főhőse Christian, azaz Ulrich Thomsen, most Ádám szerepében gonosz tekintetű, ateista neonácit alakít. A nyáj jelen esetben egy idilli vidéki dán kisváros, a 8000 fős Faaborg, ahol hemzsegnek az enyhén szólva sajátosan élő és viselkedő lakosok (Paprika Steen, Nicolas Bro, Ali Kazim, Ole Thestrup, Nikolaj Lie Kaas). A hitében szélsőséges, végtelenül jóságos és tettre kész, de nem teljesen százas, Iván nevű papot pedig Mads Mikkelsen alakítja mesterien!

Az Ádám almái Jensen öt évvel korábban alkotott – Kurbliban már vetített! – Gengszterek fogadója című filmjének még zseniálisabb, aprólékosabban kidolgozott párdarabja.

Egybecsengő idézetek egy hétköznapi filmes fórumról:

nLz: „Nagyon nagy film! Nem hétköznapi, az biztos.”

Vox: „A valaha készített egyik legnagyobb film. Mads Mikkelsen menetjegye a nemzetközi hírnév expresszvonatára.”

Giuditta: „Már sokszor láttam. Nem tudok betelni vele. Mindig erőt ad, ha újból megnézem…”

Bazinga7337: „Film mániásként először is őszintén szégyellem magam, hogy ezt a remekművet csak most láttam!!! … Ez a film az amiért megérte kitalálni a film művészetet! … Mindenkinek ajánlom aki hívő és mindenkinek aki nagyon nem az! Nem találtam szavakat, mennyire elképesztően jól csinálja, ahogy a rendező bemutatja az emberiség talán legnagyobb kételyét, és egyben az emberek egyik legnagyobb kérdését…”

„A rendező az Ószövetség egyik legszívbemarkolóbb történetét, Jób könyvét emelte a mai korba, hisz a világ ezen a téren nem változott, az emberi gyarlóság ősi és örök, így lett az Ádám almái az istenfélő Jób történetének kortárs változata.” – fejtegeti oSHE: https://hetediksor.hu/2022/12/17/kotelezo-filmek-adam-almai/

Szász Csongor