Kurbli Filmklub: Hajdu Szabolcs-Békeidő/filmvetítés és beszélgetés a rendezővel

Szabadka/2024.03.26.

Hajdu Szabolcs: Békeidő, 2020, magyar játékfilm, 92 perc

Szórakoztató kortárs mozaik, leginkább városi középkorú középosztálybeliekről. Közélet és magánélet keveredik ebben az őszinte hangvételű, de szerzői csavarokkal teli szatirikus társadalmi drámában. Parádés szereposztás. Frappáns történetszálak mentén, izgalmasan megformált karakterek, rejtélyes társadalmi dinamikákat tárnak elénk. Felstilizált, kápráztató egy éjszakás szétcsúszások. A szuggesztív erejű ember, alá- és fölérendeltségi viszonyainak spirálba keveredett feszültségtől és neonfénytől vibráló, mágikusan realista mélységeit kutatja. Egy oktatási program mentén készült filmtanulmány. Újabb zsebpénzből, haveri lelkesedésből forgatott magyar film. Jeleneteinek alapját a 2017-es Filmtett-tábor óráin találták ki. Békeidő érezhetően a rendező színházi válságtrilógiájának (Ernelláék Farkaséknál, Kálmán-nap, Egy százalék indián) féltestvére, amelyben ugyanúgy a zsákutcába fordult párkapcsolatok problémái jelennek meg. 

Az egyetlen éjszaka alatt játszódó történet átlagosnak tűnő helyzeteket mutat be: egy lelkész és családja közti nézeteltérést, egy aktivista kamaszlányának szárnypróbálgatását, egy színész magánéleti problémáit, és egy rendező és mentoráltja közti érdekes kapcsolatot. (qwer)

Nyíltan és közvetlenül beszél az életünkről, ahogy magyar film ritkán szokott. (SOÓS)

„Olyan társadalomban élünk, ahol az emberek kezdik elveszíteni a mértéket” – mondta nekünk Hajdu az Ernelláék Farkaséknál kapcsán, és most erről a mértékvesztésről forgatott tablófilmet. (Soós Tamás, Revizor)

Szász Csongor