Kurbli Filmklub: Radu Jude-Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban

Szabadka/2024.01.23

Radu Jude-Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban (Babardeală cu bucluc sau p balamuc), román szatíra, 2021, 120 perc

A január 23-án bemutatásra kerülő román film az ezredforduló óta talán legjelentősebb filmművészeti áramlat, a realista ROMÁN ÚJHULLÁMból születő formabontó, mélyen társadalomkritikus, reflexív és humoros alkotás. Radu Jude szatírájának meghökkentő címe pedig nem szabad, hogy senkit sem eltántorítson a felnőtt mozi megnézésétől, hiszen Romániában és nemzetközi terepen is egyaránt, rangos díjakban részesült.

A posztszocialista közegben játszódó avantgárd triptichon a koronajárvány idején, Bukarestben játszódó moralizáló kisrealista dráma … megkérdőjelez mindent, amit a vírusról, a Facebookról, vagy éppen a kortárs filmről gondolunk. … Nem fogjuk egykönnyen kitörölni az emlékezetünkből. (INCZE)

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a film szórakoztató jellegét … parodisztikus görbe tükröt állít a helyét tragikusan nem találó, önmagával és múltjával szemben nem őszinte, és ettől végletekig frusztrált társadalom elé. (GYENGE)

… kemény társadalomkritika, amely a jelennel való szembesülést szállítja szimbolikus pofonként. (CineFest)

Korunk szimbólumainak enciklopédiája. (Berlinale)

Az év legsúlyosabb filmje (Baski Sándor, kritikus)