Kurbli Filmklub: Bernáth Szilárd-Larry

Szabadka/2023.11.28.

Bernáth Szilárd: Larry, 2022, magyar filmdráma, 108 p.

Ádám, a 21 éves alsó-borsodi pásztor, apjával él. A helyzete természetesen halmozottan hátrányos, ahogy az egy igazi felemelkedés-történettől elvárható – nem elég a nincstelenség, még családi traumák is sújtják. Szégyelli dadogását, míg rá nem ébred, hogy a rapzene segítségével, a kezébe kell vennie a sorsát.

Hollywoodi filmekben is ritka az ilyen mintaszerűen felépített főhős, és az ennyire hatásos határidődramaturgia. … Használja ugyan a műfaji paneleket, de azzal, hogy az eredeti helyszíneken hús-vér karaktereket – és részben amatőr szereplőket – mozgat, egyben tükröt tart azoknak a hazug narratíváknak, amelyeket a közösségi média és a kereskedelmi tévék tehetségkutatói is promotálnak –leleplezi a műfajban elterjedt pozőrködést és megmutatja a rapzene születésének legigazabb útját.

Az apa-gyerek kapcsolatot feltáró dokumentarista-játékfilmben a lekövető kézikamerás felvételek és a finoman reszkető közelik érzékletesen adják vissza Ádám zaklatott lelkivilágát, de amíg a hasonló szociodrámák cselekményét a kitartott képek sokszor feleslegesen lelassítják, a Larrynek nincsenek ritmusproblémái. … Árnyalt, pszichológiailag is megalapozott figurákat láthatunk. (BASKI)

Az ihletet egy valós figura, a 2015-ös Ki Mit Tube tehetségkutatón feltűnt kazincbarcikai Mihalkó Ádám, alias Serrano adta – a filmbéli Ádám szövegeiben az ő sorai is visszaköszönnek, a Larryt felkaroló producer, CsalaDo pedig saját magát alakítja –, a filmben így a borsodi rapszcéna felvillantása is legalább annyira hiteles, mint az üvöltözős falusi focimeccs vagy az újkeresztény gyülekezet rituáléinak bemutatása, Bernáth mégsem egy dedikált „rapfilmet” készített. Ádám a világra zúdíthatná a dühét punkzenével vagy egy bokszkesztyűvel is a ringben – nem a forma, hanem a megszólalás őszintesége és terápiás jellege a fontos. (BASKI)
A vetítés után Bernáth Szilárd rendezővel beszélgetünk!
Szász Csongor