Visszatekergő Kurbli Filmklub

2022. 10 – 2023. 06

Az összefoglalóban a múlt időben most kurblizzunk 2022 októberéig, amikor régi és új témák mentén, frissített lendületet vehetett a közösség. A Lifka Sándor Art Mozi külön bejáratú filmklubjában eltöltött négy szeptemberi vetítés után, a Kurbli második születésnapját, majd az október második hetében ünnepelt, Vajdasági Magyar Mozgókép Napot újra a szabadkai City Rádió egykor volt székhelyén, a vasúti pályaudvarral szemben, a Bose Milićević 1. alatt tartottuk, ahol jelenleg sakk klub működik és csoportos gyermekfoglalkozások zajlanak.

2022 őszétől, tehát a 2021-ben újraindult EU(rópai) (új)HULLÁMOK filmművészetre hátratekintő vetítéssorozat, továbbra is előre haladt az időben – és a tervek szerint folytatódni is fog még sokáig. A filmtörténeti utazáson, 1982-től eljutottunk 1996-ig és egy visszatérő téma is megjelent az év utolsó 4 hónapjában. Az USA FÜGGETLENEK sorozatban bemutatott négy film, Hollywoodtól kisebb-nagyobb arányban független alkotói folyamat során készített fényírás, újabb hangulatokat sűrített a hétről hétre megtartott összejöveteleken.

December 6-án, kirakatot avattunk. Elértük, hogy a havi programkínálatunk, valamint néhány fontos mondat az aktuális filmről ezek után ott virítson a kivilágított vitrinben.

Erről pedig a Hét Nap írója és a Kurbli rendszeres látogatója, Szerda Zsófia külön beszámolót készített —> https://hetnap.rs/cikk/Kis-nagy-lepesek-a-Kurbli-haza-tajan-41999.html?fbclid=IwAR3Zy6B7u3d5jyXu7cElr0h9DT8e0vPDv6f7Y7hyONex1JI_fRrmEDgfbYs

2023 telén új szponzorokkal gyarapodott a Kurbli Filmklub tevékenységét támogatók sora. Magyarország legmarkánsabb történelmi filmes havilapja, a Filmvilág Folyóirat több évnyi periodikát ajándékozott nekünk. A szerkesztőség által biztosított, utóbbi pár évben megjelent magazinokból a Filmklubban helyben lehet szemezgetni, aki pedig szeretne jobban elmélyülni, kikapcsolódni vagy akár kutatni, bármikor hazavihet akár több Filmvilágot is és miután kiokosodott visszavárjuk mozi szeánszainkra a kölcsönzött képes olvasmányokkal együtt. A másik segítő jövevény pedig a szabadkai Dielle Design Studio nyomdája, ahol a havi plakátok és a heti vetítésekhez szükséges színes filmképek készülnek. Nagy Karina további reklámtevékenységének köszönhetően folyamatosan posztok jelentek meg több Facebook oldalon és csoportban és a ctalker.org-on, továbbá plakátok kerültek ki a város több iskolájába, csomópontjára.

2023 új évének téli ünnepére a kultikus Veszett a világ forró déli vidékeken játszódó műfajkavalkádját szolgálta fel a Kurbli. A szürrealista erőszakorgiát a film noir-os, Beat Generációs érzületű Barry Gifford azonos című szerelmes krimi regénye alapján az író-rendező David Lynch készítette, aki mindezt szövevényes posztmodern elbeszélésmódban, tűéles Amerika kritikával álmodta vászonra nekünk.

Sailor Ripley és Lula szerelmének beteljesülése után levetve a kígyóbőr dzsekit, 2023 friss éve kisimult arcokat, moziéhes tekinteteket kívánt. Ezért az EU HULLÁMOK megtartása mellett, két új sorozat indult. A TÁVOLI VIZEKEN filmmustrája olyan megkerülhetetlen remekműveket mutatott be, melyek európától és az USA-tól is távol estek, de a filmművészet örökségétől nem. A hónap utolsó hetére eső KORTÁRS MAGYAR DOKUMENTUMFILMEK válogatásomban pedig online beszélgetésre hívtam magyarországi rendezőket, akik örültek filmjük szabadkai vetítésének és élvezték a filmklub közönségével való szellemi érintkezést. —Szász Csongor–