Kurbli Filmklub: Bogdán Árpád-Gettó Balboa

Szabadka/2023.04.25.

Bogdán Árpád-Gettó Balboa, 2018, magyar dokumentumfilm, 90 perc

Csupán önmagunk életének megmentése az édeskevés. Az élet többről kell, hogy szóljon. Önmagadat is csak akkor mentheted meg, ha másért küzdesz.” (Bogdán Árpád)

A játékfilm, a színház és az irodalom világából érkező Bogdán Árpád filmrendező, egykor több évet élt a budapesti nyolcadik kerületben. A sokszorosan díjazott Gettó Balboa ennek a józsefvárosi miliőnek, két erős karakterét mutatja be. Felhívja figyelmünket a roma emberek jelenkori ábrázolhatóságára és a segítségnyújtás igényének alapvető fontosságára.

Ebben a sportfilmben, hasonlóan Stallone Rocky forgatókönyvéhez, egy valóságból merítkező történetet látunk. Egy fiatal hátrányos helyzetű bokszoló környezetével, a gettó léttel és legfőképp saját magával szemben megélt erőfeszítéseit és mindennapos, végkimerülésig tartó mentális és fizikai küzdelmét követhetjük, amíg eljut a sikerig. A film direkt társadalmi üzenete a hitről és a kitartásról szól, de a nagy felelősséggel járó filmkészítés jelen esetben a sportközösség jövőjére is pozitív hatást gyakorolt. Bogdán Árpád rendező szavaival: “szükségem volt egy olyan filmre, ami kilépteti a romákat az áldozati szerepkörből, és pozitív példával tud szolgálni.”

A dokumentumfilm a fikciós műfajra jellemző képi törvényszerűségekkel operál. Követi a sportfilmek dramaturgiai fordulatait, de a valóságcentrikus dokumentumfilmek megfigyelő, leselkedő funkciójából eredő nyers esetlegességet is érzékelteti. A film nézői a főszereplők szubjektumán keresztül, más beállításokban külső megfigyelőként vannak jelen. Mindehhez folyamatosan mozgásban lévő, az érintettség érzését sugárzó, közeli képkivágásokat használó operatőr és a filmszerűséget fokozó nagy mélységélességű kamera optika társul, intim, nondiegetikus aláfestő zenével és hangkulisszával.

A vetítés után jelen lesz Bogdán Árpád filmrendező, akivel a közönség jelenlétében zajlik majd a beszélgetés!

Szász Csongor