Kurbli Filmklub: Dér Asia-A magunk módjára üvölteni

Szabadka/2023.02.28.

Dér Asia: A magunk módjára üvölteni, 2022, magyar dokumentumfilm, 97 perc

Kortárs Magyar Dokumentumfilm vetítés sorozat

Dér Asia filmes családból származik. Édesapja Dér András filmkészítő, összetett dokumentumfilmes látásmóddal rendelkezik. Filmrendezőként, Asia az elmúlt években termékeny időszakot él meg. 2017-ben Ember Judit dokumentumfilm rendezőről készített portrét, Visszahúz a múlt címen. 2020-ban Anyáim története címen, egy azonos nemű pár gyermekvállalásának felkavaró történetét meséli el.

A fiatal alkotó Kurbli Filmklubban most vetítésre kerülő műve, miközben bemutatja Kassák Lajos életét és művészetét, Kárpát-medencei magyar művészek szerepeltetésével, örök érvényű emberi dilemmákra kérdez rá, ezzel nyomatékosítva a kassáki avantgárd jelentőségét és a felszabadító hatású, alkotó önkifejezés lehetőségeit. Mennyire tudja befolyásolni tetteivel egy művész, szellemi környezetét és annak társadalmi diskurzusát? Hogyan viszonyul a mindenkori hatalomhoz, milyen a sorsa a közép-európai kortárs művészeknek, akik Kassák Lajoshoz (20. század-i költő és festő) hasonlóan keresik helyüket a világban. A filmben, Ladik Katalin életébe és gondolataiba is beleshetünk.

A 97 perces A magunk módjára üvölteni című film 2022-ben elnyerte a 19. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, Magyar Filmek Nemzetközi Zsűrijének különdíját. Kiemelés az indoklásból: „Kassák Lajos költő és festő élete jobb- és baloldali diktatúrákban, forradalmi és háborús időkben telt, és minden korszakban megtalálta a módját, hogyan reagáljon a maga egyéni módján, elvei megtagadása nélkül. … Kassák Lajos minden bizonnyal örömmel üdvözölné ezt a friss, vicces és eredeti művet. Köszönet érte.”

A vetítés utáni beszélgetés vendége, a film rendezője: Dér Asia!

Szász Csongor