Kurbli Filmklub: Enyedi Ildikó-Az én XX. századom

Szabadka/2023.01.03.

Enyedi Ildikó: Az én XX. századom (1989, magyar játékfilm, 99 perc)

Enyedi Ildikó a legjelentősebb magyar női játékfilmrendező, ma is aktív. Meseszerű, filozofikus és ironikus története életerőt sugárzó „szerelmesfilm”, amely az ifjú szerző mozgóképet is feltaláló, leleményes emberbe vetett szeretetéről és hitéről, az ember alkotta civilizált világ csodájáról mesél

A filmművészet és az emberiség iránti szerelme mellett pedig az erős, rejtélyekkel és kihívásokkal teli és szépségével és érzékenységével lenyűgöző nőre koncentrál. Ugyanis Enyedi filmfilozófiája újra kimondja: Európa léte elválaszthatatlan az emancipált nőtől.

Dorota Segda

A minden ízében különleges és elragadóan bájos világsikert aratott, nagyon egyedi hangvételű film szerkezete, az alkotás befogadása közben „sok epizódból és megszakadó mellékszálakból, játékosan tört motívumokból egésszé kerekedik.” Ha a „valódi főtémáját szeretnénk megismerni, nincs is olyan könnyű dolgunk.” (Bikácsy)

Az én XX. századomat 2000-ben a filmszemlén beválasztották minden idők legjobb magyar filmalkotásainak sorába, az Új Budapesti Tizenkettőbe. 2012-ben pedig bekerült az MMA tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé. A szerzői filmeket készítő Enyedi játékfilmjével Cannesban megkapta a legjobb első film rendezőjének járó Arany Kamerát. Ezzel az erőteljes belépővel pedig nemcsak a hazai, de a nemzetközi filmvilágban is felhívta magára a figyelmet.

Szász Csongor