Beszámoló egy kizökkent állapotú közösségi, filmművészeti rendezvénysorozatról

(a KURBLI Filmklub nyári változatai)

            2022 nyarán a mozgókép kultúráját energiával feltöltő KURBLI Filmklub három fesztiválon vendégeskedett. A kollektív elvonatkoztatás szabad szellemisége és a helyi értéken izzó vetítések, a fényírást elnyelő közönség új, eddig láthatatlan formáit eredményezték.

            A – 20. század legfontosabb művészeti innovációjának számító és a művészetek között legegyetemesebb és hetedik – filmművészet rajongóinak kortárs kuriózumokra feltűzdelt tükröző szempárjai, igazi esztétikai, képnyelvi gyönyörcsakrákat nyitogathattak. A falu közösségének társaságában zajló kishegyesi és oromi fesztiválvetítések résztvevői, valamint a Róka tanya lakói egyaránt vagány, nyitott és pozitív gondolatokat, és kijózanító vagy éppen kápráztató tapasztalásokat élhettek át. Különlegesen új látványokat és állapotokat teremtő programsorozat valósulhatott meg tehát Vajdaság szerte. A mozi szerelmesei, pergő képeiket végül a gyógyító nyári éjszakák önkívületében kurblizhatták tovább. És, hogy az emberi élményeket, mely filmek inspirálhatták? Lássunk most erre egy-két példát.

            Az észlelések a Dombos Festen voltak talán a legcikornyásabbak. Egy olyan helyszínt lakhattunk be, a Wine Club lebegő teraszán, ahol a löszfalból kiálló bölcs embercsontokra és a lyukacsos égi lepedő alá, a közönség sötétedés után települt át. A kilátó inspiráló atmoszférájának szimbiózisában, első este a mozimaratont Jos Stelling fesztiváljáró erotikus rövidfilmjei nyitották, azután az Utrechtben élő holland mester egy vaskosabb darabja, Az illuzionista következett.

            Másnap este az angol Phil Mulloy tusanimációinak inváziója zajlott és miután A Tízparancsilatot is egyenként végignéztük, engedve egy váratlan felkérésnek, levetítettem zenés dokumentumfilmem, a Muskátli, a Vajdaság virágai-t. A szombati fergetegben, pedig a dél-koreai Élősködőktől számomra egy sokkal eredetibbre sikerült és mélyebbre ásó rokondarabot, a Borgman című, 2013-as thrillert nézhettük, végül az est csúcsfilmjének kikiáltott, tajvani Tsai Ming-liang rendezte, Huncut felhőcske című, erotikus musical vígjátékon töprenghettünk két nevetés között.

            A vetítések a Róka Festen és a Malomfesztiválon folytatódtak. Volt Film Kvíz Nagy Karinával, KURBLI Filmklubos plakátkiállítás, vetítés képszakadásig a szalmabálák tövében, nevetve beszélgetések a szabadban, azután augusztusban, délutánonként az oromi Művelődési Házban. A szívet és lelket telítő bátor filmkalandok pedig kurblis reményeink szerint megcsiklandozták mindannyiunk jóérzéshez, tapasztaláshoz és a másik megértéséhez fűződő szemléletünket.

Szász Csongor