„A film, ami meditatív állapotba helyezi nézőjét

A 100 éves ember rutinja című játékfilmnek, vagy némajátéknak is nevezhető alkotást Szász Csongor rendezte és vágta, Baróti Gábor operatőrpedig társszerzőként vett részt a munkában. Elkészítése két éves alkotófolyamat volt, amelyre 2016 és 2018 között került sor.

Bellányi Feri bácsi, a Csantavérre települt késélező Bellányi család leszármazottja, a motorozás úttörőjének számított a faluban. A filmben a 99 éves késélező mester és műköszörűs, valamint autós oktató, sofőr, motoros és amatőr színjátszó egy délelőttjét élhette meg a moziközönség, ahol a kamera türelmesen követi alanyának minden rezdülését, kezdve a reggeli ébredéstől, a reggeli elfogyasztásán és a műhelymunkán át a gépjármű beüzemeléséig. „A film mai mozaikszerű, rohanó világunkkal szemben emberléptékűbb, meditatív hangulatba helyezi a nézőt.” Ennek a projektnek van egy másik része is, egy online dokumentumfilm sorozat, mely a Tito sofőrje voltamcímet kapta, és ahol Feri bácsi mesél a rendezőnek az élet kis és nagy dolgairól. Ezeket a hétről-hétre frissülő pár perces videóanyagokat, a Ctalker Kulturális Alkotócsoport facebook oldalán és a ctalker.org-on nézhetőek.

A fél órás film és a rövid videók között összefüggés van. Annyi különbséggel, hogy amíg az egy beállításból felvett rövid videó a beszédre, a mesélt történetre épít, a játékfilm az önmagát alakító Bellányi Ferenc némajátékán és az érzékeny operatőri munkán alapul. A teljes film anyagát egy nap alatt forgattuk le. Ezt azonban megelőzte egy rövid előforgatás és egy terepszemle, amikor átbeszéltük és tisztáztuk a koncepciót. A munkafolyamat zökkenőmentesen zajlott. Nagyon könnyű volt együtt dolgozni Bellányi Ferenccel. Még az sem okozott problémát, ha meg kellett ismételni egy-egy jelenetet. Mindvégig nyitottan, talpraesetten és rutinosan kezelte a filmforgatást. Azért Ferencre esett a választásom, mert egy legendás emberről beszélünk, akit mindenki ismert a faluban és fordítva. Élettörténete visszanyúlik egészen az első világháborúig. Így sok érdekes dolgot megtudhattunk tőle, egyebek közt Csantavér első mozijáról, ahol Feri bácsi, felhagyva a pincérkedéssel, mozigépészként dolgozott. Meg merem kockáztatni, hogy Feri bácsi történeteit a jövőben, még különböző indíttatású szakemberek is vizsgálhatják, izgalmas részletek után kutatva vagy konkrét kordokumentumot keresve – mondta Szász Csongor rendező.

A megtekintett fél órás anyagot, valamint az online dokumentumfilm sorozatot – ami lassan harminc hete folyamatosan frissül – a rendező ezidáig teljesen önerőből készítette, anyagi támogatás nélkül.

Bízom benne, hogy sok embernek elnyeri majd a tetszését és felkelti a figyelmét, ugyanis az idősekkel való foglalkozás Vajdaságban kitüntetett fontosságú – tette hozzá Szász Csongor.(Részlet, Seregély Orsolyával folytatott beszélgetés anyagából.)

A filmet eddig Szegeden a Katolikus Házban, a szabadkai Kortárs Galériában és Csantavéren a Bartók Béla Művelődési Egyesület nagytermében mutatták be.