A Lifka Művészmozi három hónapja

Szabadkán, a történelmi Lifka Sándor Művészmoziban 2022 tavaszán, a fáradhatatlan Kurbli Filmklub tölthette be azt a szeretetteljes funkciót, amely a huszadik századi európai filmművészet csúcsteljesítményeinek újraéléséről, a század második felének tarka szellemiségéről és természetesen a Kurbli Filmklub népes közönségéről szólt. Kedd esténként, jelentős újhullámos és avantgard filmek egyetemes érvényű történetei kerültek a mozivászonra. A közös filmnézéseket követően az egybegyűltek megfogalmazhatták érzéseiket, elmondhatták véleményüket.

A vetítések utáni lelkes beszélgetések házigazdái, Nagy Karina színész és tréner, valamint Szász Csongor filmrendező, pedagógus megtiszteltetésnek érzik, hogy egy ilyen mágikus erejű helyszínen, mint a Lifka, olyan magyar és más európai szerzők egyedülállóan különleges alkotásairól eshetett szó, mely filmek üzenete és esztétikája máig érvényes és alapvető jelentőségű.

Említhetjük például Fellini vagy Bódy Gábor stílusát, essen szó Bergman arcairól vagy Herzog lélektani figuráiról, Ferreri és Polanski zeneszerzőjéről, Truffaut vagy Fassbinder színészvezetéséről, vagy Ken Loach ikonikus filmjéről a Kesről. Elgondolkodhatunk a költő Pasolini filozófiáján vagy Jeles András és Nyikita Mihalkov polgárpukkasztásán.

A három hónapos vetítéssorozat fő támogatói a Lifka Sándor Művészmozi, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Ctalker Kulturális Alkotócsoport.

Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával