Lipták István Amper KÉPZŐMŰVÉSZETE

A kiállítás apropója, a bajai gyökerű zenész, szobrász, képzőművész és kandallókészítő Lipták István AMPER kísérlete, hogy újra felfedezze magában a festészetet. Első festményeit angliai életszakaszában készítette 2019-2021 között. Mesébe illő látomásait mély átéléssel nagyon rövid idő alatt formálta vászonra. Olykor egy este leforgása alatt 2 vagy 3 képet is megfestett. Ez a habitus és virtuozitás korábbi alkotótevékenységére, a versírására hasonlít a számomra, amit Amper szintén nagy mennyiségben és folyamatos gondolatáramlások közepette vetett papírra.

Itt látható festményei, a saját elmondása szerint, főként a Fauvizmus stílusjegyeit viselik.

A fauvizmus lényegében a művészeti avantgarde szervezkedésének a kezdete. A fauvizmus (kiejtve „fóvizmus”) az 1905-ben a párizsi Salon d’Automne kiállításán bemutatkozott festőcsoport, a Fauves (kiejtve „fóv”)(’Vadak’) képviselte festészeti irányzat. A 20. század elején a francia impresszionizmusból kinövő irányzat követői, érzelmi mondanivalóikat dekoratív kompozícióval, a térbeli viszonyokat pedig hideg és meleg színek bonyolult elrendezésével fejezték ki. A színeket a korábbiaknál szabadabban, harsányabban alkalmazták, az ábrázolt testek formáit egységes színfoltokkal jelenítették meg, ezek körvonalai adták a kompozíció vázát. Kiemelkedő képviselői pl. Henri Matisse, Georges Braque. (Szász Csongor)

A Ctalker csapatának közreműködésével, Szász Csongor nyitotta meg a festménykiállítását. István elmondása szerint, de talán a látottakból is jól érzékelhetően feltűnt, hogy mely alkotásokat érezte az újdonsült képzőművész fontosnak, a bajai Mini kávézó miliőjében bemutatni.